Stäng MENU
Stäng Din varukorg
Topprecensioner för FRAME IT

Passepartout för ramar

Passepartout i syrafri och PH-neutral kartong

Passsepartout (uttalas som "passpartou") är viktig del i en inramning för att lyfta fram motivet på bästa sätt. Dessutom skyddar en passepartout din bild då den förhindrar att bilden ligger mot glaset i ramen. Alla våra passepartouter är gjorda av syrafria och ph-neutrala material. Snabb leverans och 90 dagars ångerrätt. Visa mer

Vad är passepartout?

Passsepartouten är en viktig del i en inramning som hjälper till att skydda din print i tavlan. Passepartouten fyller flera funktioner, dels ligger den mellan printet och glaset i tavlan och förhindrar att printet kommer i direktkontakt med glaset och dels så isoleras motivet mot andra material och förhindrar att det förstörs med tiden. En passepartout kan även vara en visuellt viktig del som hjälper till att lyfta fram motivet genom att välja en passande färg som passar till ditt original.

Passepartout mått

Måtten på en passepartout anges med yttermått och innermått. Yttermåttet är den totala storleken och används för att hitta rätt storlek på den ram som passepartouten ska monteras i. Till exempel en passepartout 40x50 cm passar till en ram i storlek 40x50 cm. 
Innermåttet på passepartouten anges för att hitta vilken bildstorlek som kan monteras i den. Oftast är också innemåttet något mindre än bildens storlek så att det blir lättare att montera bilden. Om man har en bild som är 30x40 cm så är innermåttet på passepartouten 29x39 cm och yttermåttet 40x50 cm. Passepartouten kan då monteras i en ram med storleken 40x50 cm.

Passepartout med bästa kvalitet

Anledningen till att print kan förstöras med tiden är att det kommer i kontakt med icke-syrafria material som bryter ner printet och gör att det blir missfärgat. En vanligt fenomen är att printet gulnar där det kommer i kontakt med fel typ av material. Vi jobbar enbart med syrafria och ph-neutrala passepartouter som skapar en skyddande barriär mellan icke syrafria material och ditt original så att det inte skadas eller förstörs med tiden.

Visa mindre

Svensktillverkade passepartout

Syrafri kartong
PH-neutralt material
Miljö och hållbarhet i fokus

Måttanpassad passepartout

Måttbeställda passepartouterBeställ måttanpassade passepartouter

Filter

Hitta rätt passepartout

{{ artist }} filter {{ size }} filter {{ color }} filter {{ material }} filter {{ style }} filter

Fotograf/Konstnär

{{ artist }}

Storlekar

{{ size }}

Färger

{{ color }}

Material

{{ material }}

Stil

{{ style }}

Passepartout Vit 30x40 Svensktillverkad passepartout Vit
89,90 kr
Passepartout Vit Måttanpassad Svensktillverkad passepartout Vit
129 kr
Passepartout Vit 21x29.7(A4) Svensktillverkad passepartout Vit
69,90 kr
Passepartout Offwhite 30x40 Svensktillverkad passepartout Offwhite
89,90 kr
Passepartout Vit 40x50 Svensktillverkad passepartout Vit
109 kr
Passepartout Offwhite Måttanpassad Svensktillverkad passepartout Offwhite
129 kr
Passepartout Vit 50x70 Svensktillverkad passepartout Vit
179 kr
Passepartout Svart 30x40 Svensktillverkad passepartout Svart
89,90 kr
Passepartout Offwhite 21x29.7(A4) Svensktillverkad passepartout Offwhite
69,90 kr
Passepartout Svart 50x70 Svensktillverkad passepartout Svart
179 kr
Passepartout Svart Måttanpassad Svensktillverkad passepartout Svart
129 kr
Passepartout Vit 70x100 Svensktillverkad passepartout Vit
389 kr
Passepartout Vit 18x24 Svensktillverkad passepartout Vit
59,90 kr
Passepartout Offwhite 15x21 Svensktillverkad passepartout Offwhite
49,90 kr
Passepartout Offwhite 30x30 Svensktillverkad passepartout Offwhite
89,90 kr
Passepartout Vit med svart kant 30x40 Svensktillverkad passepartout Vit med svart kant
89,90 kr
{{ product.Name }} {{ product.Desc }}
{{ getProductOfferPrice(product) }} {{ getProductPrice(product) }}
{{ getProductPrice(product) }}

Vanliga frågor om passepartout

Vi har träffat många kunder i vår ramverkstad och här har vi sammanställt några vanliga frågor och svar om passepartout.

Vad är en passepartout?

En passepartout används när man ska rama in en print, poster, original eller konstverk. Passepartouten läggs mellan originalet och ramen så att originalet inte ligger i direkt kontakt mot glasets insida i ramen. Man kan även använda en passepartout för att förstärka intrycket av inramningen genom att välja en färg som passar till originalet.

Vad ska jag tänka på när jag köper en passepartout?

Först och framst bör du kolla så att passepartouten har rätt mått. Kolla innermått och yttermått på passepartoun så att den kommer att passa till din inramning. Sedan bör du även kolla vilket material passepartouten är tillverkat av. Det är vikigt att passepartouten är gjort av syrafritt och ph-neutralt material så att det inramade originalet eller konstverket inte förstörs med tiden.

Hur väljer jag rätt mått på min passepartout?

En passepartout har alltid en innermått och ett yttermått. Innermåttet ska passa till den print eller bild du vill rama in, och yttermåttet är det mått som du ska ha på din tavelram. Tänk på att innermåttet bör vara någon centimeter mindre än printet så blir lättare att montera den. Passepartouter finns i många standradstorlekar, du kan även beställa måttanpassade passepartouter både för innermåttet och yttermåttet.

Vi hjälper dig med passepartout & inramning

Passepartouten är en viktig del i en inramning

Vi får ofta frågan i våra butiker om vad en passepartout är och varför det är viktigt att använda passepartouter i inramningar. Man kan säga att passepartout skapar en distans från tavelramens glas så att ditt konst-original inte ligger an mot glaset, vilket skulle innebära att det förstörs med tiden. Dessutom skyddar passepartouten och andra isoleringsmaterial ditt konst-original från att komma i kontakt med andra material som inte är syrafria, t.ex. bakstycket på ramen som ofta är masonit eller liknande.

Passepartouter i standardstorlekar eller måttanpassade storlekar

Vi har ett stort sortiment av passepartouter i standardstorlekar och måttanpassade storlekar. När du beställer en passepartout i måttanpassad storlek så skär vi både yttermått och innermått efter dina önskemål. Vi har datastyrda passepartout-skärare som kan skära med millimeterprecision, och förutom att skära rektangulära öppningar så kan vi även skära ut former eller bokstäver i din passepartout. Vi kan dessutom göra passepartouter med flera öppningar, t.ex. om du vill göra ett collage av flera bilder i en och samma tavla.
Alla våra passepartouter finns i flera olika färger och tillverkas av syrafri och ph-neutral kartong. Vi har samma höga krav på hållbara material som museum och andra institutioner har.

Ram i passande storlek

Om du behöver ha ram till din passepartout så hittar du alla våra ramar här: Ram